Het eilandgevoel van Schiermonnikoog

Leo Fijen gaat op zoek naar verhalen van eilandgasten. Vier boswachters van de wal verkennen Schier op hun vrije dag. Zelfs deze mensen van de natuur ontkomen niet aan rooster en regeldruk, het romantische plaatje van de boswachter bestaat niet. Toch kennen ze als geen ander de schoonheid en de kracht van de elementen. In het imposante décor van de waddenkust voelt een mens zich nietig zegt één van de boswachters: ‘de natuur is onverschillig. Wij hebben de natuur veel harder nodig, dan de natuur ons. Dat maakt bescheiden’. Schiermonnikoog is ook een eiland van drenkelingen, leven en dood liggen hier dicht bij elkaar. Op een unieke plek in de duinen ligt begraafplaats Vredenhof. Laatste rustplaats voor drenkelingen. In deze aflevering wordt het verhaal verteld achter één van deze graven. In 1968 spoelde er een lichaam aan op Schiermonnikoog. 47 jaar lang lag hij anoniem begraven op het eiland. Deze zomer kon hij door DNA onderzoek geïdentificeerd worden: een visserman uit Urk. Eind augustus bezochten zijn weduwe en vier zonen Vredenhof. Inmiddels is visser Albert Zwaan thuisgekomen op Urk
Back To Top